• Пловдив,
  • 0888 635 605

Интериорът в бароков стил – това е лукс и великолепие

30.05.2016 (2371)

Въпреки, че съвременният свят диктува свои правила в интериорния дизайн, любовта към „старите дни“ не излиза от мода. Правите и изчистени линии, наистина, предлагат повече пространство и светлина, но има моменти, в които човек иска да се почувства по-значим и да се наслади на спокойствието и уюта на „кралския палат“. Ако не сте фен на минимализма и душата ви копнее за нещо по-помпозни и сложно, то стилът бароков е това, което ви трябва.

В превод от италианските barocco означава претенциозен, порочен, развратен, невъздържан. Стилът барок се е зародила през XVI-XVII век в Италия. Рим, Венеция, Флоренция са първите градове, от които е започнал неговия поход.
Интериорът в бароков стил – това е лукс и великолепие. Основните цветове са, разбира се, златното, изумрудено зеленото, цветът на червеното вино, цветът на сапфира. С една дума, всичко свързано с разкоша.
Златото заема специално място в бароковия интериора. То е навсякъде – по стените, мебелите, картините. Позлатени са свещниците, приборите, рамките на огледалата, покривките са избродирани със златни конци.
Материите, също заемат важно място в бароковия стил. Фаворит сред тях е кадифето, което е най-подходящо за създаване на кралска атмосфера. На почит са и брокатът и сатенът изпъстрен с растителни мотиви.
Когато става въпрос за бароковите мебели, то най-точното определение за тях е „произведения на изкуството.“ В тях няма да намерите прави линии, всичко трябва да е помпозно. Вълнообразни, изпъкнали и сложни линии, които намират продължение по стените. Всичко е направено от скъпо дърво, покрито със скъпи и пищни тапицерии.
Краката на мебелите, също са претърпели промени. Всъщност, строго погледнато, те са един от основните им елементи. Краката са така извити и изпъкнали, че няма как да не превлекат вниманието.
Прозорците са обрамчени от тежки завеси, по стените са закачени гоблени, декорът е допълнен със статуетки и вази. Всичко това изглежда абсурдно и излишно на пръв поглед, но точно в това се крие тайната на бароковия стил. За да не изглежда интериорът нелепо и гротескно, много важно е всички детайли да са умело и правилно съчетани.
Барокът обича просторни и големи помещение, което не е никак изненадващо, тъй като в една малка стая мебелите, интериора и всичко останало характерно за този стил би изглеждало, като на склад.